X

4 Toerisme 2021-22

Spreekt reizen tot je verbeelding? Wil je weten hoe het er op andere plaatsen aan toe gaat? Hoe de mensen daar leven en werken? Kortom, ben je geïnteresseerd in andere werelden, andere culturen? En dus ook in andere talen? Ben je ietwat avontuurlijk aangelegd? Vind je daarom de toeristische sector boeiend? Dan is Toerisme misschien wel de juiste studierichting voor je. In de 2de graad bestudeer je het toerisme vooral uit het standpunt van de reiziger (in de 3de graad ligt de focus op de reisagent). 

Lessentabel

VAKGEBIED VAKKEN 4de JAAR
Talen Nederlands
Frans
Engels 
Duits
4
4
3
1
Toerisme Communicatietechnieken
Kunst & cultuur 
Toerisme
Informatica
Toegepaste economie
1
1
6
2
1
Positieve wetenschappen Wiskunde
Natuurwetenschappen
3
1
Algemeen vormende vakken Godsdienst
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Lichamelijke opvoeding
2
1
1
2
TOTAAL   33

 

Je krijgt uiteraard een talenpakket en enkele algemeen vormende vakken, maar vooral specifiek toeristische vakken behoren tot de leerstof. We stellen ze kort voor: 

Toerisme (6 lesuren)

  • Toeristische bestemmingen: Wat zijn de toeristische trekpleisters van vandaag? Je leert die plaatsen situeren op kaart. Je gaat op zoek naar de verschillende aantrekkingsfactoren van deze bestemmingen en je maakt er een studie van op basis van allerlei bronnen (reisgidsen, brochures, foto- en filmmateriaal …). Je ontdekt al snel dat de sector toerisme zich heeft opgesplitst in natuurtoerisme, cultuurhistorisch toerisme en cityreip. De opleiding verloopt stapsgewijs om de studie overzichtelijk te houden. In het vierde jaar bestudeer je zowel België en trek je de wereld door. 
  • Toeristische organisatie: Op reis gaan is ook organiseren. Een reiziger of toerist verplaatst zich, stapt, rijdt of vliegt (vervoersmiddelen). En slaapt ergens (verblijfsvormen). Om te reizen heb je soms documenten nodig (reisdocumenten). Je moet een aantal formaliteiten nakomen, bijvoorbeeld inchecken op de luchthaven. Dat vraagt kennis van een hele infrastructuur. Je onderzoekt deze aspecten voor verschillende bestemmingen vanuit het standpunt van de toerist zelf.
  • Integrale opdrachten (toerisme in de praktijk): In dit vak combineer je de verschillende disciplines i.v.m. toerisme (toeristische bestemmingen, organisatie, talen, milieuleer…). Je werkt zelfstandig aan opdrachten en projecten. Je stippelt reiswegen uit, zoekt bezienswaardigheden en onderdak op, gebruikt dienstregelingen. Reisgidsen en/of het internet leveren je de geschikte informatie. De resultaten verwerk je in een aantrekkelijke presentatie.

Kunst en cultuur (toerisme kunstzinnig)

Historische gebouwen, monumenten, culturele activiteiten en folklore... je vindt ze overal in de wereld. Mooie functionele objecten die vroeger werden gebruikt voor versiering in hun woning of bij religieuze rituelen, objecten als bewijs van rijkdom... gelukkig hebben mensen zo'n voorwerpen bewaard en verzameld. Musea exposeren deze kunstwerken in een historische context. Of je ziet er moderne kunstwerken die verwijzen naar onze moderne leefwereld. Of je wandelt door een straat en je ziet grote gebouwen en kleine huizen en de manier waarop ze zijn gebouwd, hun architectuur… En waarom ze zo zijn opgetrokken.

In de lessen Kunst en cultuur zet je de eerste stappen om deze bezienswaardigheden te begrijpen (als dat mogelijk is, er zijn misschien diverse verklaringen) en te beschrijven. Je maakt kennis met gewoontes en gebruiken van verschillende culturen.

Communicatietechnieken

Op een speelse manier leer je een presentatie voorbereiden en voorbrengen voor een groep. Via rollenspelen en andere opdrachten leer je omgaan met lastige vragen, groepsdynamiek… Je besteedt ook aandacht aan dienstverlening, gastvrijheid en uiterlijke verzorging. Communicatie is een belangrijk onderdeel van elk werkmilieu, dus ook van de reissector (denk alleen al aan exacte reisinformatie, tijdstippen, afspraken…).

En als kers op de taart: je integreert al deze kennis tijdens een- of meerdaagse (verplichte) excursies. Zij vormen een verplicht onderdeel van de opleiding.

 

Profiel van de leerling

Je houdt van hard werken in een vakantiesfeer? Sta je open voor de meningen van anderen die misschien anders denken dan jij, voor andere culturen? Ben je niet bang om andere talen te spreken en te schrijven? Ben je sociaal vaardig en kan je je op een gepaste manier uitdrukken? Ben je commercieel ingesteld? Ben je goed bestand tegen een beetje stress? Dan is de richting Toerisme zeker een interessante uitdaging voor jou.

 

Mogelijkheden na de 2de graad Toerisme

Na de 2de graad kan je kiezen voor de 3de graad Toerisme of Communicatie & media (Onthaal & pr). Maar je kan ook de andere afdelingen instappen, maar dan moet je wel bijwerken voor wiskunde en de handelsvakken.