X

Voor onze vrijheid

donderdag, 12 oktober, 2017

Andreea Burlanescu van 6 Communicatie & media bezocht met alle andere zesdejaars het Fort van Breendonk en de Kazerne Dossin.

"Het eerste dat je ziet wanneer je aankomt aan het Fort van Breendonk zijn de poort en het hek met prikkeldraad. Op de poort staat er een plaat ‘’Wie verder gaat, wordt doodgeschoten’’. Je stapt een beetje verder tot je aan de ingang van de Fort bent. Binnen is het donker en koud. De gang is lang en lijkt geen einde te hebben. De gids vertelt hoe je hier als gevangene binnenkwam: je werd niet meer als mens gezien en ook niet meer behandeld. Je vrijheid ontnomen. Het was een hel.

In een kamer niet ver van de ingang staan de namen van alle mensen die van hier naar vernietinginskampen gestuurd werden: Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Stuthoff, Theresienstadt, … De namen vullen de muren volledig. In een andere kamer aan de overkant prijkt de Duitse adelaar met het hakenkruis er onder. Daaronder het teken van de SS, een doodshoofd, en hun leuze “Meine ehre heißt Treue”. Hier kregen sommige gevangenen een snelproces om daarna terechtgesteld te worden.

Het ergste vond ik de slaapkamers. In een kleine kamer moesten er veel te veel mensen bij elkaar slapen op ‘matrassen’ van stro die vol met vlooien zaten. De ramen moesten open blijven omwille van de stank en de winters waren bijna onmogelijk. Dit waren de kamers waar de gevangenen sliepen maar de kamers waar de Joden sliepen, waren veel erger. Die waren enkel in hout opgetrokken. Later werden dit opslagplaatsen voor al het materiaal dat voor de gevangenisarbeid gebruikt werd.

Achter het  Fort bevindt zich het plaats waar mensen terechtgesteld werden. Zij werden doodgeschoten of opgehangen. Men kent niet alle namen, de lijst is incompleet. Net zoals de gigantische fotomuur, verspreid over 3 verdiepingen, in de Kazerne Dossin. Enkele vierkante centimeters per persoon die van hieruit naar de vernietigingskampen werd getransporteerd. Van de meesten is er een foto: het zijn baby’s, kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, vrouwen, mannen.

Hier en daar is een enkele foto sepia gekleurd: zij zijn teruggekeerd. Alle anderen hebben hun vrijheid opgeofferd voor de onze …"