X

Fietsend en lerend door Zeeland

maandag, 6 mei, 2019 tot vrijdag, 10 mei, 2019

Ook dit jaar trok 5 Boekhouden-informatica voor vier dagen naar Zeeland (Nederland), van maandag 6 mei tot vrijdag 10 mei 2019.

Deze uitstap sluit aan bij de lessen bedrijfseconomie, geschiedenis en aardrijkskunde. De leerlingen maken kennis met verschillende aspecten van het bedrijfsleven, de zorg voor onze aarde door duurzaam te ondernemen en hoe ontwikkeling en duurzaamheid kunnen samengaan.

Samen met de vakleerkracht bedrijfseconomie bezochten de leerlingen in Zeeland twee bedrijven die bereid waren tijd vrij te maken om onze leerlingen te informeren over verschillende aspecten van hun economisch beleid, over de keuzes die ze maken en de risico’s die ze nemen: het visbedrijf Seafarm in Kamperland en AH in Middelburg. Daar leerden ze over marketing, voorraadbeheer, internationale boekhouding, de steeds groeiende rol van ICT, zowel bij het beheer van de voorraad als in de boekhouding. Creatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen kwamen vooral aan bod in het boeiende levensverhaal van ondernemer Adri Bout van Seafarm.

De provincie Zeeland is bovendien koploper als het gaat over duurzame energievoorziening. Zeeland kan dankzij windenergie alle huishoudens in de provincie voorzien van de nodige energie. Ook hun ‘gevecht’ tegen het water is sinds 1953 een voortdurende bekommernis. Het Deltaplan is één van de resultaten hiervan. Ook op dit moment zijn ze zich bewust van de stijging van de zeespiegel en bereiden ze zich hierop voor. Ook hiermee maakten onze leerlingen kennis.

Op vrijdag bezochten de leerlingen de haven als belangrijk handelscentrum en grootste werkgever in Antwerpen en ze mochten een kijkje nemen op de ‘werkvloer’ van ICO, International Car Operators, de grootste containerterminal voor rollend materiaal. Een ex-leerling van Sint-Lodewijk, Johan Lockefeer is daar terminalmanager en leidde ons begeesterd rond. Amazing.

Natuurlijk leerden de leerlingen ook buiten de marge van de school: ze fietsen ettelijke kilometers in Zeeland, want we deden daar alles met de fiets, ze plaagden elkaar in het zwembad, ze deden inkopen, kookten zelf of probeerden te koken, ze genoten samen van een film of van de sauna én vooral van elkaar. Een uitstap om zo over te doen!